Status narudžbe x
Odjavi se

1777610017776100

Continental će od 2022. omogućivati upotrebu recikliranih PET boca u proizvodnji guma

03/08/21

  • Tehnologija reciklaže PET boca za izradu guma u suradnji s tvrtkom specijaliziranom za vlakna, OTIZ, Oriental Industries (Suzhou) Ltd.
  • Prerada u svrhu zadovoljenja velikih mehaničkih zahtjeva u izradi guma provodi se bez kemijskih međukoraka. Sekundarna sirovina jednako je visoke kvalitete kao djevičanski PET.
  • Kružno gospodarstvo sastavni je dio Continentalove strategije održivosti.

Hannover, Njemačka, 3. kolovoza 2021. Continental će od 2022. godine u proizvodnji guma omogućivati upotrebu prerađenog poliestera dobivenog od recikliranih plastičnih boca. Nova održiva poliesterska pređa dobivat će se od boca od polietilen-tereftalata (PET-a) mehaničkim postupkom, a upotrebljavat će se u izradi karkase gume. Time se potpuno može zamijeniti uobičajeni poliester. U suradnji s partnerom i dobavljačem, tvrtkom OTIZ, specijaliziranom za vlakna i proizvodnju tekstila, taj proizvođač vrhunskih guma razvio je posebnu tehnologiju reciklaže PET boca bez prethodno nužnih kemijskih međukoraka kojom poliesterska pređa postaje iskoristiva za velike mehaničke zahtjeve gume. U postupku takozvanog upcyclinga PET boca postaje PET materijal visokih performansi.

„Već od 2022. moći ćemo upotrebljavati materijal dobiven od recikliranih PET boca u proizvodnji guma. U našem inovativnom procesu reciklaže vlakna se predu od recikliranog PET-a bez potrebe za prethodnim rastavljanjem materijala na njegove komponente“, kaže dr. Andreas Topp, odgovorna osoba za materijale, razvoj postupaka i industrijalizaciju u sklopu Continentalova Poslovnog područja guma. Dodaje: „Već ćemo na ovogodišnjem IAA MOBILITY-ju u Munchenu predstaviti iznimno inovativnu konceptualnu gumu s poliesterskom pređom proizvedenom od recikliranih PET boca. Upotrebom pređe od recikliranog poliestera napravili smo još jedan važan korak u smjeru međuproizvodnog kružnog gospodarstva.“

tire-production-recycled-pet-bottles-kopie-data-min

Kao dio postupka recikliranja boce se najprije razvrstavaju, uklanjaju im se čepovi, a zatim se mehanički čiste. Nakon mehaničkog usitnjavanja rastapaju se i granuliraju; nakon toga slijedi polimerizacija u krutom stanju i prilagođeni postupak predenja. „Naš prilagođeni postupak proizvodnje omogućuje nam dobivanje poliesterske pređe za izradu guma od PET boca bez bilo kakva postupka polimerizacije od monomera“, objašnjava dr. Derren Huang, direktor Odjela za istraživanje i razvoj tvrtke OTIZ.

Laboratorijska ispitivanja i testiranja guma koja je proveo Continental pokazala su da vlakna od sekundarne sirovine imaju jednako dobar učinak kao dosad upotrebljavana vlakna. Jednake su kvalitete kao djevičanski PET, jednako su stabilna, a posebno su pogodna za gume zahvaljujući svojoj lomnoj čvrstoći, žilavosti i toplinskoj stabilnosti.

Običan PET dugo se upotrebljavao kao materijal u izradi automobilskih guma jer zadržava oblik čak i pod velikim opterećenjima i temperaturama čime pruža sigurnost pri svim brzinama vožnje. Upotreba recikliranog PET-a štedi vrijedne resurse u izradi guma: danas se obična guma za putnički automobil sastoji od oko 400 grama poliesterske pređe. To znači da će se u budućnosti za cijeli komplet guma za vozilo moći upotrijebiti više od 60 recikliranih PET boca.

Izvor na stranici: https://www.continental.hr/auto/media-services/vijesti/2021-08-03-rpet-otiz


OE Heroes
15/01/21
20 of 21 News