Koristimo cookies. Korištenjem ove web stranice prihvaćate njihovu upotrebu.
OK
Status narudžbe x
Odjavi se

00385177761000038517776100

Često postavljana pitanja

 1. Da li mogu druge gume montirati na felge?
 2. Da li mogu voziti gume sa visokim indeksom brzine?  
 3. Da li mogu voziti sa miješanim gumama? 
 4. Da li od Vas mogu dobiti dozvolu za gume?
 5. Da li smijem koristiti druge gume, osim onih koje su navedene u dokumentima za vozilo
 6. Gdje mogu pronaći informacije o testovima za gume?
 7. Kada mi je potrebna opća dozvola? 
 8. Kako funkcionira automatska kontrola zračnog pritiska?  
 9. Kako pronaći boju slova na osnova opisa proizvoda.
 10. Koje gume smijem voziti?
 11. Koje marke i veličine nudit?
 12. Koje značenje posjeduju slova kod indeksa za brzinu, kao npr. Q i T?
 13. Koji utjecaj ima mijenjanje guma na sistem protiv blokiranja i klizanja?
 14. Što dobivam, ukoliko poručim "Top Quality" ? 
 15. Što je E oznaka? 
 16. Što su gume vezane za smjer kretanja?
 17. Što znači "u pripremi"? 
 18. Što znači FR? 
 19. Što znači indes opterećenja odnosno indeks nosivosti, kao npr. 85 ili 86?
 20. Što znači M+S? 
 21. Što znači ML
 22. Što znači oznaka "Istjecaj" ?
 23. Što znači oznaka na gumama "Star Performer"? 
 1. Da li mogu druge gume montirati na felge?

  Molimo informirajte se na temelju stručnog mišljenja ili dokumenata za vozilo o dozvoljenim veličinama za gume ili se obratite direktno proizvođaču. 2. Da li mogu voziti gume sa visokim indeksom brzine?  

  Vi možete u svako vrijeme voziti sa visokim indeksom brzine. 3. Da li mogu voziti sa miješanim gumama? 

  Dozvoljeno je voziti sa miješanim gumama, ukoliko su na istoj osovini navučene identične. Mi Vam savjetujemo da to ne činite, jer se karakteristike vozila pogoršavaju, pogotovo na kiši i ledu.   4. Da li od Vas mogu dobiti dozvolu za gume?

  Ukoliko se ne podudara veličina felgi i guma koje želite kupiti sa onim koje su navedene u papirima za vozilo potrebna Vam je potvrda od proizvođača guma o tehničkim podacima. Takve generalne promjene, kao veličina gume ili felge koje odudaraju, moraju biti sprovedene od priznatog stručnjaka. Dodatno stručno mišljenje i promjena ili izdavanje nove potvrde nije nužno. 5. Da li smijem koristiti druge gume, osim onih koje su navedene u dokumentima za vozilo

  Molimo koristite samo zakonski propisane gume , koje su navedene u vašim papirima za vozilo. Tamo će te pronaći detaljne informacije o dozvoljenim dimenzijama guma, nosivosti i brzini. 6. Gdje mogu pronaći informacije o testovima za gume?

  Informacije o testiranju guma možete pronaći na www.tyretest.com. 7. Kada mi je potrebna opća dozvola? 

  Ukoliko želite na Vaše vozilo montirati gume neke druge dimenzije, potrebno Vam je odobrenje. To navedite u papirima za Vaše vozilo, tako da to možete prikazati na zahtjev u svako vrijeme.   8. Kako funkcionira automatska kontrola zračnog pritiska?  

  Automatska kontrola zračnog tlaka funkcionira uz pomoć posebnog specijalnog ventila sa sezorom. Ventili se u setu ili pojedinačno prodaju kada se jedan senzor mora obnoviti, trebate ga od stručne radionice justirati. Molimo pazite, da automatska kontrola zračnog tlaka ne funkcionira sa standardnim ventilom.   9. Kako pronaći boju slova na osnova opisa proizvoda.

  U našim internet šopovima možete pronaći često, nakon podataka o dimenziji guma, i napomenu o boji slova gume. Kratice, kao npr. WLT ili OWL (outline white letters) ili BLK ili BSW (black sidewall), daju informacije o vanjskom obliku guma.   10. Koje gume smijem voziti?

  Za Vaše vozilo dozvoljene dimenzije guma možete pronaći u dokumentima za vozilo. 11. Koje marke i veličine nudit?

  Na našoj internet stranici www.gume.com.hr nudimo Vam više od 10.000 različitih tipova guma od preko 60 trgovačkih marki guma. Uz pomoć naše pregledna tražilice možete sebi kreirati individualnu ponudu. 12. Koje značenje posjeduju slova kod indeksa za brzinu, kao npr. Q i T?

  Ta slova za oznaka daju informacije o dozvoljenoj maksimalnoj brzini gume. Slovima su dodjeljene kategorije brzine. Uvid možete naći ovdje. Kod zimskih guma možete odobrati niži indeks brzine. Preduvjet je, da je naljepnica u unutrašnjosti vozila vidljiva, na kojoj se može vidjeti dozvoljena maksimalna brzina. Općenito se savjetuje izabrati gume sa slijedećim nižim indeksom brzine. 13. Koji utjecaj ima mijenjanje guma na sistem protiv blokiranja i klizanja?

  Kod vozila sa sistemima protiv blokiranja i klizanja se treba pri mijenjanju guma paziti na veličinu guma kao i ravnomjerno područje kotrljanja, jer kod velikog odstupanja može doći do poremećaja u sistemu. Za ovo je potrebna potvrda od strane proizvođača. 14. Što dobivam, ukoliko poručim "Top Quality" ? 

  "Top Quality" gume nisu trgovačke marke guma, već se radi o kvalitetnim gumama u povoljnom segmentu cijena.Ukoliko izaberete ovu opciju, dobijate od nas kvalitetne gume iste marke, koje nudimo na osnovu stanja zaliha po povoljnim uvjetima. 15. Što je E oznaka? 

  Već nekoliko godina je dužnost da gume koje se prodaju u EU podliježu strogoj kontroli. Da bi se ispunila norma, moraju biti ispunjeni visoki standardi kvaliteta. E-Oznaka sa kraticom "E" ili "e" na bočnoj strani upućuje na to. 16. Što su gume vezane za smjer kretanja?

  Moderne gume su sve češće vezane za smjer kretanja, to znači da su njihovi profili tako konstruirani, da se kreću u propisanom smjeru kretanja. Ta veza za smjer kretanja je bitna za snagu guma (razvoj bouke, karakteristike vlažnosti) kao i prenosa snage na led i snijeg. 17. Što znači "u pripremi"? 

  U pripremi znači, da je produkcija određenog tipa gume u planut. Mogući termin dostave Vam trenutno ne možemo saopćiti, jer proces proizvodje još nije počeo.   18. Što znači FR? 

  Oznaka FR stoji za"Felgenrippe". To je gumena zaštita na vanjskom rubu felge.   19. Što znači indes opterećenja odnosno indeks nosivosti, kao npr. 85 ili 86?

  Indeks tereta (LI) gume daje informacije o maksimalno mogućem teretu po pojedinačnoj gumi (u kg). U slučaju preusmjerenja trebao bi indeks tereta biti isti odnosno veći . Propisano je, da nosivost gume x 2 opterećenje osovine pokriva. Svakoj vrijednosti u normiranoj tabeli je dodjeljena maksimalna opteretivost (u kg) zugeordnet. Naprimjer je to kod indeksa opterećenja od 85 - 515 kg, vrijednost oznake 86 odgovara 530 kg. Tabelu s pregledom možete naći ovdje hier. 20. Što znači M+S? 

  U europskom prostoru stoji kratica/oznaka M+S za „Matsch + snijeg“. U principu se ova oznaka može pronaći na zimskim gumama. Zimske gume su na osnovu vlastitog profila namijenje za zimske uslove po cestama zbog posebnih karakteristika materijala. Elasticitet ljetnih guma opada već kod temperatura ispod 7°C - i tako se pogoršava kontakt s ulicom - posjeduju zimske gume specijalne miješavine sa visokim udjelom silika i prirodnog kaučuka. Pogotovo na vlažnim i lednim cestama imaju zimske gume više i imaju više prednost kada je riječ o kočenju, upravljanju i ubrzanju. Pozor: Samo oznaka M+S ne kaže ništa o realnoj upotrebljivosti gume pri zimskim uslovima, jer M+S nije zaštićena oznaka. U principu su pri zimskim vremenskim uvjetima eksplicitno označene gume pravi odabir za vaše vozilo. 21. Što znači ML

  Oznaka ML stoji za "sa letvicom". To je gumeno ispupčenje na vanjskoj strani gume, koja spriječava , da felga grebe pločnik. 22. Što znači oznaka "Istjecaj" ?

  Oznaka "Istjecaj" nakon dimenzije guma označava, da se taj profil ne proizvodi od proizvođača za aktuelnu sezonu.Do kompletne prodaje je moguće dostaviti ostatke zalihe. 23. Što znači oznaka na gumama "Star Performer"? 

  Star Perfomer je naša kućna trgovačka marka. Na našoj Website www.starperformer.de možete se detaljno informirati. Nažalost nismo u stanju dostaviti informacije o testovima, jer naši privatni klijenti nisu još ocijenili naše gume, a ADAC odnosno druge institucije ne testiraju kućne trgovačke marke anderweitige Institutionen nur allgemein verfügbare Marken. Vi naravno imate pravo na garanciju na "Star Performer" , kao i na sve ostale naše trgovačke gume.