Status narudžbe x
Odjavi se

1777610017776100

X
Treba li vam pomoć?
Ovdje vas
vodimo korak
po korak do
pravih guma.
Pretraga Guma
Širina
Visina
Promjer
Reifen Finden
Po podacima vozila
Marka:
Model:
Godina proizvodnje / tip :
Serija / verzija:

Naručite gume za kamper i započnite svoje putovanje opušteno

Odabir pravih guma za Vaš kamper ključan je za osiguravanje optimalnog prianjanja na cesti i što sigurniju vožnju. Zbog raznolikosti modela kampera, vrlo je opsežna i ponuda guma renomiranih proizvođača. U nastavku ćete pronaći informacije o CP oznaci, zašto gume za kamper ne smiju prijeći određenu dob i kako pronaći prave gume.

Što CP znači kada su u pitanju gume?

Kratica CP odnosi se na posebno proizvedene gume za kampere. Ako su gume označene jednostavnim C, to su komercijalne ili teretne gume, koje se uglavnom koriste u kombijima, obiteljskim kombijima i lakim kamionima. Glavna razlika je u tome što CP gume za kampere ili kamp prikolice nude veće kapacitete preopterećenja. Ova prednost se postiže ojačanom podkonstrukcijom. Uz to, gume su manje osjetljive na rubnike, šljunčane površine i slične prepreke na cesti. Osim toga, mogu se napuhati tlakovima zraka do 5,5 bara. Ovo je važan aspekt ako želite maksimalno iskoristiti nosivost svog vozila.
Savjet:Razmotrite indeks nosivosti (LI) prije kupovine novih guma za svoj kamper. Ovisno o modelu, ovo je dvocifreni ili trocifreni broj. Navedeno je po gumi:
  • Gume s LI od 118 mogu se opteretiti do 1.320 kg, što omogućuje ukupnu težinu do 5.280 kg.
  • Za klasična kamper vozila do 3,5 tone (3500 kg), dovoljan je LI od 103 s nosivošću po gumi od 875 kg.

Jesu li CP gume obvezne za kampere?

C-gume s nosivošću prilagođenom vozilu dio su osnovne opreme mnogih kampera. Međutim, ova vrsta guma nije obvezna. Ipak, preporučamo ih ako tražite veće rezerve opterećenja kao mjeru predostrožnosti. Osim toga, visokokvalitetne gume za kampere imaju dodatno zaštićene bočne stijenke guma i bočno integrirane abrazivne blokove za produljenje vijeka trajanja.

Koliko traju gume za kampere?

Vijek trajanja Vaših kamper guma ne može se odrediti fiksnim brojem kilometara – bez obzira na to jesu li gume C ili CP. Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na vijek trajanja guma, a koje ćemo predstaviti u nastavku.

Gazna površina guma za kamper

Kao i kod svih ostalih guma, preostali gazni sloj je važan identifikator da biste vidjeli trebate li kupiti nove gume za kamper. Zakonski zahtjev je minimalna dubina profila od 1,6 mm. U idealnom slučaju, to biste trebali mjeriti na središnjem gaznome sloju, jer ovo područje ima najveći kontakt s asfaltom.
Adekvatna pomoć uz profilni dubinomjer je kovanica od 1 eura s rubom širine 3 mm u zlatnoj nijansi. Alternativno, koristite novčić od 2 eura s rubom od 4 mm u srebrnoj nijansi. Nadalje, ovisi o tome koju vrstu guma za kamper koristite: ljetne i zimske ili cjelogodišnje:
  • Za ljetne gume preporuča se da dubina profila ne bude manja od 3 mm.
  • Za zimske gume i cjelogodišnje gume preporuča se dubina profila od 4 mm.
Napomena:Korištenje guma dok ne dosegnu dopuštenu granicu profila može ugroziti Vašu sigurnost na cesti.
rv-tyre

Prirodni proces starenja

Osim trošenja gaznog sloja uzrokovanog vožnjom, gume za kampere podliježu tipičnom procesu starenja na koji utječu različiti vremenski uvjeti. Proces koji se odvija bez obzira na kilometražu čak i ako svoj kamper koristite samo jednom ili dvaput godišnje za putovanja na odmor ili kratka putovanja.
Neke od tipičnih značajki za identifikaciju uključuju vidljive pukotine na bočnim stijenkama, koje mogu predstavljati stvarnu opasnost. Isto tako, sivkasta boja je pokazatelj da su Vaše gume za kamper ostarjele. Naznake da je krajnje vrijeme za nove gume.

Kako mogu odrediti starost mojih guma za kamper?

Pomoću DOT broja možete odrediti starost guma za kamper. Ovo je četveroznamenkasti broj koji je ugraviran na bočnu stijenku guma u smjeru vožnje. Prva dva broja predstavljaju mjesec, posljednja dva godinu proizvodnje. Pomoću ovih podataka možete odrediti točnu starost guma.

Koliko stara guma može biti da prođe tehnički pregled?

znenađujuća je činjenica da ne postoje zakonski uvjeti za starost guma. To se podjednako odnosi i na automobile i kampere, iako je kod potonjih opterećenje na gumama po prijeđenom kilometru znatno veće. Ako je prijeđena kilometraža mala, a gume u dobrom stanju, stručnjaci za tehnički pregled mogu odobriti gume za kampere do 10 godina starosti. No stručnjaci preporučuju promjenu guma nakon maksimalno 5 do 6 godina. Razlog leži u gore opisanom procesu starenja, koji s vremenom automatski počinje utjecati na gumene smjese. Čak i ako to znači trošenje novca, trebali biste kupiti nove gume za svoj kamper u ovom vremenskom okviru kako biste osigurali dobrobit svih putnika.

Cjelogodišnje gume ili ljetne i zimske gume za kampere?

Kao strastveni kamper, bit ćete suočeni s pitanjem koju vrstu guma odabrati prilikom naručivanja novih guma za kamper. Da li je preporučljivo imati cjelogodišnje gume ili ljetne i zimske, ovisi o željenom vremenu putovanja i destinacijama. U nastavku ćete pronaći nekoliko savjeta koji će Vam pomoći pri odabiru.

Pravila i propisi za cjelogodišnje gume

Bilo da se radi o gumama C ili CP: novi propisi se primjenjuju na obje varijante od 2018. Prije je bilo obvezno koristiti gume M+S (gdje dva slova označavaju blato i snijeg). Ako trenutno kupujete nove cjelogodišnje gume za kamper, one moraju biti označene novim simbolom pahuljice, koji se često naziva i alpskim simbolom. I dalje možete koristiti gume M+S proizvedene prije 2018. do 2024. Važno: Ako putujete u inozemstvo sa svojim kamperom, morate se pridržavati lokalnih propisa.

Specijalisti: ljetne i zimske gume

Ako spadate među vozače kampera koji putuju tijekom cijele godine, onda Vam se preporučuju ljetne i zimske gume. Ovisno o godišnjem dobu, možete u potpunosti iskoristiti njihov potencijal u svim vrstama uvjeta na cesti – bez obzira je li suha ili mokra ili škripi snijeg pod Vašim kotačima. Ako je potrebno, ponesite sa sobom lance za snijeg prilikom zimskog kampiranja u alpskim krajevima.

Naručivanje odgovarajućih guma za popularne kampere

Prema raznim statistikama, trend prema kamperima traje već nekoliko godina. Nedavne mjere protiv korona virusa dodatno su pridonijele trenutnom rekordnom broju registracija. Broj registriranih kampera u Hrvatskoj također se značajno povećava. Među najpopularnijim su modeli iz Fiata, a kao osnovni model je dobro poznati Ducato.
Pretvorbu provode razne tvrtke. Osim toga, tu su i luksuzni kamperi bazirani na kamionima, koji su u potpunosti prilagođeni individualnim željama kupaca i često prelaze granicu od 7,5 tona. Očito je da se ovdje koriste kamionske gume.
Za nova vozila postoje razne kombinacije naplatak/guma koje su dostupne tvornički. Ako trebate nove gume za kamper zbog istrošenosti gaznoga sloja ili starosti, trebali biste provjeriti DOT broj kako biste utvrdili točnu starost guma. Možete ga pronaći u 1. dijelu potvrde o registraciji ili izravno na gumama. Kombinacija brojeva i slova i njihovo značenje ilustrirano je u sljedećem primjeru:

225/65 R16 91 CP 109 Q
  • Širina gume:širina je 225 mm.
  • Omjer visine i širine:broj 65 označava da je visina gume 65% širine gume.
  • Vrsta gume: slovo R označava radijalne gume tipične za kampere.
  • Veličina naplatka:vije znamenke izravno slijede naznaku tipa gume. Ima 16 inča.
  • Vrsta:CP označava kampiranje, C za teret ili komercijalnu. I jedno i drugo je moguće.
  • Indeks opterećenja: indeksom 109, svaka guma za kamper može nositi opterećenje do 1030 kg. Ako vozite kamp kućicu od 3,5 tone, rezerva opterećenja je odgovarajuće velika.
  • Indeks brzine:gume s indeksom Q dopuštaju brzine do 160 km/h.

Napomena:Za kampere do 3,5 tone slijedite smjernice koje vrijede i za automobile. Za vozila do 7,5 tona ograničenje brzine je 80 km/h na seoskim cestama i 100 km/h na autocesti.Preporučujemo da odaberete prikladne gume C ili CP za Vaš kamper zbog njihove veće nosivosti. Pazite da indeks nosivosti nije manji od dopuštene ukupne težine vozila. U idealnom slučaju, za veću sigurnost trebala bi biti dostupna rezerva opterećenja. Za narudžbu dvije ili više guma isporučujemo gume za kampere u željenom dizajnu brzo i bez troškova dostave. Naručite sada!

Cijene uključuju PDV i dostavu unutar Hrvatske.