Koristimo cookies. Korištenjem ove web stranice prihvaćate njihovu upotrebu.
OK
Status narudžbe x
Odjavi se

00385177761000038517776100

Često postavljana pitanja

 1. Da li je moguće montiranje lanaca na svakoj gumi?
 2. Kada i zašto je najbolje montirati zimske gume?
 3. Postoji li maksimalna brzina za gume?
 1. Da li je moguće montiranje lanaca na svakoj gumi?

  U principu je moguće montirati na svaku gumu lance. Samo u pogledu na felge može doći do ograničenja. Pazite posebno kod aluminijskih felgi na upozorenja od strane stručnog mišljenja ili upozorenja koja su u dokumentima za vozilo. 2. Kada i zašto je najbolje montirati zimske gume?

  Mi Vam preporučujemo, na osnovu vremenskih uvjeta već u listopadu kupovinu guma. S opadajućim temperaturama opada i elasticitet guma, koje već ispod 7°C počinju da otvrdnjavaju. Poslijedica toga jest, da opada kontakt sa tlom što definitivno produžuje stazu kočenja! Zimske gume nasuprot sadrže specijalne mješavine gume sa visokim udjelom silika odnosna prirodnog kaučuka koje podnose hladnoću i koje ostaje elastične pri niskim temperaturama. Pogotovo na vlažnim i lednim cestama imaju zimske gume bolji kontakt s tlom uz pomoć posebnih karakteristika materijala i specijalni profil sa tisuću ureza (lamela) i takođe imaju veću prednost kada je riječ o kočenju, upravljanu i ubrzavanju. Pored toga morate paziti da to ima zakonske poslijdice ukoliko vozite sa ljetnim gumama pri zimskim vremenskim prilikama. 3. Postoji li maksimalna brzina za gume?

  Najviša brzina za zimske gume leži - ovisno o načinu gradnje i označenju: 160 km/h (Speed Index Q), 190 km/h (T), 210 km/h (H), 240 km/h (V) i preko 240 km/h (ZR). Ukoliko Vaše vozilo posjeduje te preduvjete, obavezni ste u unutrašnjosti vozila nanijeti plaketu sa važećim podacima za zimske gume.