Status narudžbe x
Odjavi se

1777610017776100

Izvrstan dvostruki nastup: Continental predstavlja gume WinterContact TS 870 i WinterContact TS 870 P

03/05/21

  • Inovativnije: poboljšana smjesa Cool Chili i novi dizajn profila gaznog sloja
  • Sigurnije: vrhunske zimske vozne osobine i izvrsna svojstva u uvjetima mokrog vremena
  • Održivije: manji otpor kotrljanja i znatno povećanje kilometraže

Hanover, Njemačka, 3. svibnja 2021. S obzirom na pomake parametara performansi modernih automobilskih guma do kojih je došlo zadnjih godina, razumljivo je ako pretpostavljate da više nema mnogo prostora za daljnja poboljšanja. Međutim, Continentalove gume WinterContact TS 870 i WinterContact TS 870 P dokazuju upravo suprotno: još ima prostora za kvantne skokove u tehnologiji guma.

continental-pp-wintercontact-ts870-1

WinterContact TS 870 − za automobile do srednje veličine

Nasljednica prokušanih guma WinterContact TS 860, za koje mediji koji prate zbivanja iz struke imaju samo riječi hvale, slijedi njezin trag kombiniranjem vrhunskih zimskih voznih osobina s izvrsnim svojstvima u uvjetima mokrog vremena, istodobno pokazujući nenadmašne ekološke značajke, kao što su daljnje smanjenje otpora kotrljanja i povećanje kilometraže. Ipak, WinterContact TS 870 potpuno je nov proizvod, razvijen iz temelja kad je riječ o strukturi, dizajnu profila gaznog sloja i smjesi. Rezultat je model koji u izravnoj usporedbi ima tri posto kraći put kočenja na ledu i pet posto bolje upravljanje na snijegu.

Nova guma WinterContact TS 870 nudi i poboljšanja u prianjanju na snijegu, poboljšana svojstva u mokrim vremenskim uvjetima i poboljšano upravljanje na suhoj cesti. S obzirom na kontradiktorne ciljeve s kojima se razvojni inženjeri redovito suočavaju kad je riječ o svojstvima važnim za sigurnost u odnosu na ekološke performanse, napredak koji su postigli u oba područja impresivan je: povećanje kilometraže od deset posto prati smanjenje otpora kotrljanja za dva posto.

Posljedično, ova prinova ponovno donosi iznimno uravnotežene performanse u svim disciplinama, što su krajnji korisnici već odavno naučili očekivati od Continentalovih zimskih guma. Dodatno prianjanje osiguravaju novi 3D prepleteni prorezi, postavljeni pod najboljim mogućim kutom za vožnju na snijegu. Kako se blokovi gaznog sloja ukapaju dublje u snijeg, mogu se učinkovitije preplitati s njim i omogućiti dodatno prianjanje. Duboki prorezi, postavljeni paralelno u odnosu na dijagonalne ureze, pružaju dodatnu sigurnost. Ti prorezi imaju velik broj rubova što omogućuje učinkovitiji prijenos dinamičkih sila i postizanje dobrog praćenja ravne linije i prianjanja u zavoju na snijegom prekrivenim cestama.

continental-pp-wintercontact-ts870-3-kopie.jpg

Za razvojne inženjere jedna je od prednosti tog dizajna to što im je omogućio kreiranje još većih džepova za snijeg u gaznom sloju. Oni se pune snijegom i osiguravaju još bolje prianjanje. Jer, jednostavno rečeno, najbolje prianjanje na snijegu ne pruža adhezija između dijela gume u dodiru s površinom i ceste prekrivene snijegom nego adhezija između snijega i snijega. Snijeg ulazi u utore gaznog sloja gdje se zbija. Zatim se taj zbijeni snijeg u gumama prepliće sa snijegom na cesti. Što bolje urezi u gaznom sloju zadržavaju zbijeni snijeg, to je bolje prianjanje. Tu Continental primjenjuje tehnologiju SnowCurve+. Gume s tom tehnologijom imaju posebnu strukturu zida od ureza koji se prepliću sa zbijenim snijegom na više od tisuću točaka u gaznom sloju. To pruža veće prianjanje i omogućuje bolji prijenos sila kočenja, posebno prilikom skretanja.

Kako bi dodatno skratio put kočenja na skliskim zimskim cestama, Continental je povećao broj blokova gaznog sloja u dijelu gume WinterContact TS 870 u dodiru s cestom za čak deset posto. Rubovi i prorezi u tim blokovima djeluju poput brisača vjetrobranskih stakala, brzo raspršujući bljuzgu i osiguravajući dobro prianjanje na ledom prekrivenim površinama.

continental-pp-wintercontact-ts870-2-kopie.jpg

Guma WinterContact TS 870 ima profil gaznog sloja u obliku slova V koji su otad usvojili mnogi proizvođači guma. No, zapanjujuća je inovacija to što glavni urezi u obliku slova V teku prema valovitom središnjem urezu koji se proteže oko gume, što Continentalovoj novoj gumi specijaliziranoj za zimske uvjete pruža znatno drukčiji izgled od guma većine konkurenata. No, to nije sve. Kombinacijom Hydro ureza i središnjeg ureza razvojni inženjeri postigli su još brže uklanjanje vode prilikom vožnje po kiši. To pruža još učinkovitiju zaštitu od akvaplaninga i dodatno poboljšanje performansi kočenja na mokroj cesti. Još je jedan čimbenik koji pridonosi kraćem putu kočenja novorazvijena smjesa gaznog sloja koja, kao i kod prethodnog modela, nosi naziv Cool Chili. Mješavinom specijalnih smola osigurava bolje prianjanje i kraći put kočenja na mokrom.

Tajna poboljšanih ekoloških svojstava gume krije se ponajprije u smjesi polimera. Optimizirana gustoća umreženja pruža veću fleksibilnost te poboljšava kvalitetu dodira između gume i ceste. Time se smanjuje abrazija i povećava kilometraža gume. Smjesa gume Cool Chili istodobno smanjuje njezin otpor kotrljanja, čime se smanjuje potrošnja goriva, a time i emisije CO2.

Guma WinterContact TS 870 razvijena je za modele kao što su VW up!, VW Golf i Citroën C4. I skuplji modeli, kao što su BMW serije 1 i 3, uz novu će Continentalovu gumu voziti sigurno tijekom zimske sezone. Asortiman proizvoda za početak se sastoji od 19 veličina za naplatke od 14 do 17 inča, s omjerom širine i visine gume od 45 do 65 te širine od 175 do 225 milimetara – neke s rebrom za zaštitu naplatka i/ili oznakom XL koja označuje veću nosivost. Continental će sljedeće godine u asortiman dodati još 45 veličina. Te se gume odobravaju za brzine do 240 km/h.

wintercontact-870p

WinterContact TS 870 P za automobile srednje veličine i SUV-ove naviše

Continental će gumu WinterContact TS 870 P postupno uvoditi kao nasljednicu gume TS 850 P.

Kao i kod njezine mlađe sestre, Continental je kod gume WinterContact TS 870 P primijenio poboljšanu smjesu Cool Chili i Hydro ureze. Za dodanu sigurnost vozača koji stavljaju šire gume razvojni inženjeri odabrali su udaljiti se od uobičajenoga gaznog sloja u obliku slova V. Umjesto toga Continental se kod gume WinterContact TS 870 P odlučio za čvršću izradu s četiri velika uzdužna proreza koji prolaze između redova blokova gaznog sloja. Ta inovativna struktura gaznog sloja, znatno drukčija nego na prethodnim gumama, pruža velike prednosti – posebno na mokrom. Vrlo brzo uklanja vodu s mjesta dodira gume s površinom ceste, a posljedica je bolje upravljanje, kraći put kočenja i učinkovita zaštita od akvaplaninga.

U usporedbi s prethodnim, prokušanim gumama, razvojni inženjeri postigli su poboljšanje pri kočenju na mokrom za četiri posto i poboljšanje svojstava povezanih s akvaplaningom od osam posto – bez ugrožavanja ostalih performansi. Posebno valja istaknuti poboljšanje kočenja na ledu od pet posto te poboljšanje upravljanja na suhom i na snijegu od po šest posto. Nova Continentalova zimska guma ima i nenadmašna ekološka svojstva: smanjenje otpora kotrljanja za dva posto ide ruku pod ruku s povećanjem kilometraže od 16 posto..

continental-pp-wintercontact-ts870p-2-kopie.jpg

Asortiman proizvoda za početak se sastoji od 52 veličine za putničke automobile i SUV-ove za naplatke od 16 do 21 inča, s omjerom širine i visine gume od 35 do 65 te širine od 205 do 255 milimetara – mnoge s rebrom za zaštitu naplatka i/ili oznakom XL koja označuje veću nosivost – te s odobrenjem za brzine do 270 km/h. Zahvaljujući tome, WinterContact TS 870 P idealno je rješenje pri stavljanju novih guma na sedane, SUV-ove i sportske automobile kao što je Audi TT. Kruta izrada gume čini ju izvrsnim izborom i za teže modele na električni pogon.

Continental je isprva namjeravao lansirati te dvije nove zimske gume pojedinačno, jednu za drugom. Lansiranje proizvoda WinterContact TS 870 najavljeno je za prošlu godinu, no odgođeno je do 2021. godine zbog pandemije bolesti COVID-19.

Izvor na stranici: https://www.continental.hr/auto/media-services/vijesti/2021-05-03-winter-contact


OE Heroes
15/01/21
20 of 21 News